[ad_1]

Nu dormi odihnitor toată noaptea, sau te răsucești de pe o parte pe alta? Există o serie de schimbări pe care le poți face pentru a fi mai energic și productiv pe parcursul zilei.

Somnul de calitate influențează în mod direct sănătatea emoțională și fizică. Asta înseamnă că echilibrul emoțional, productivitatea zilnică și chiar greutatea vor fi influențate în mod pozitiv sau negativ în funcție de modul în care dormim.

Felul în care te simți în timpul orelor când ești treaz depinde de cât de bine dormi noaptea, de aceea leacul pentru problemele de somn pot fi descoperite tot în obiceiurile tale de zi cu zi. Acestea pot scădea producția de dopamina, numită și hormonul fericirii, deci starea de spirit va fi afectată, la fel și sănătatea inimii, sistemul imunitar, creativitatea și vitalitatea.

De aceea iată în ce direcție poți lua măsuri:

1.Sincronizează-ți activitatea după ritmul circadian

Ritmul circadian este diferit pentru fiecare, de aceea cel mai natural este să îți adaptezi programul la ritmul tău. Astfel te vei simți mai împrospătat și plin de energie, decât dacă dormi mereu la alte ore sau îți tot modifici programul de somn. În acest mod ceasul intern al corpului se va seta de la sine și îți vei putea optimiza programul. Dacă te confrunți cu stres sau anxietate o astfel de strategie poate fi de mare ajutor.

Evită să îți dai peste cap programul dormind mai mult în weekend, pentru ca astfel îți va da peste cap tot programul. Și dacă totuși vrei să ațipești puțin după-amiază, limitează-te la 15-20 minute.

2.Limitează expunerea la lumină

Melatonina care este controlată de expunerea la lumină te ajută să reglezi ciclul somn-veghe. Practic creierul secretă mai multă melatonină la întuneric și îți fac somn, și mai puțin când este lumină- și deci ești mai alert.

În timpul zilei expune-te la lumina puternică a soarelui de dimineață. Cu cât te trezești mai devreme cu atât mai bine. De exemplu poți bea cafeaua afară la soare, iar lumina care cade pe chipul tău te va energiza și te va trezi. Ia-ți pauzele de lucru afară la lumina soarelui și fă câteva exerciții fizice în timpul zilei.

Pe timpul nopții evită ecranele luminoase cu minim 1-2 ore înainte de culcare. Folosește ecrane mai mici sau alt tip de lumină decât ceva albastră. Când este timpul să dormi, asigură-te că e întuneric complet în cameră folosind perdele opace pentru a bloca lumina de afară. Sau folosește mască pentru ochi.

3.Fă exerciții regulat

Persoanele care fac sport în mod regulat dorm mai bine noaptea și sunt mai puțini somnoroși pe timpul zilei. Astfel exercițiile fizice vor îmbunătăți simptomele insomniei și apneea în somn. Chiar și 10 minute de mers pe jos pot fi eficiente. Exercițiile relaxante cu impact redus cum ar fi stretching sau yoga te pot ajuta sa dormi mai bine.

[ad_2]