Imediat după moarte

Moartea se poate întâmpla oriunde: acasă; într-un spital, un centru de îngrijire medicală sau de îngrijiri paliative sau la locul unui accident, omucidere sau sinucidere.

Un medic legist trebuie să investigheze ori de câte ori o persoană moare pe neașteptate în timp ce nu este sub îngrijirea unui medic. În funcție de circumstanțele morții, aceștia stabilesc dacă este necesară o autopsie. Dacă da, cadavrul se deplasează la o morgă județeană sau la o casă de pompe funebre, unde un patolog efectuează o examinare detaliată internă și externă a corpului, precum și teste toxicologice.

Odată ce cadavrul poate fi eliberat se apeleză la o firmă de pompe funebre.Persoana decedată este așezată pe o targă, acoperit și transferat de la locul morții – uneori cu un auto funerar, dar mai frecvent în zilele noastre un minivan îl duce la casa de pompe funebre.

Priveghiul

Într-un sondaj pentru consumatori din 2020, realizat de Asociația Națională a Directorilor de Funeralii, 39,4% dintre respondenți au declarat că este foarte important ca corpul sau rămășițele incinerate să fie prezente la o înmormântare sau la o slujbă de pomenire.

Pentru a se pregăti pentru asta, casa de pompe funebre se va ocupa de toate procesele de pregătire.

Acest proces igienizează corpul, îl păstrează temporar pentru vizionare și servicii și redă un aspect natural, liniștit. Imbalsamarea este de obicei necesară pentru o vizionare publică și în anumite alte circumstanțe, inclusiv în cazul în care persoana a murit din cauza unei boli transmisibile sau dacă incinerarea sau înmormântarea urmează să fie amânată mai mult de câteva zile.

La final, pompele funebre îl îmbracă pe defunct și aplică cosmetice. Dacă hainele furnizate nu se potrivesc, el poate să o taie și să o bage într-un loc care nu se vede. Unele pompe funerare folosesc un aerograf pentru a aplica produse cosmetice; alții folosesc produse cosmetice mortuare specializate sau doar machiaj obișnuit pe care s-ar putea să le găsești la un magazin.

Spre un loc de odihnă final

Un rămas bun demn și plin de semnificație și ocazia de a împărtăși amintiri și de a se mângâia reciproc onorează viața celui decedat și facilitează vindecarea familiei și prietenilor.