Înmormântarea sau cremarea este una dintre cele mai importante obiceiuri funerare. Înmormântarea implică îngroparea trupului într-un mormânt sau într-un cimitir, în timp ce cremarea implică arsul trupului și împrăștierea cenușii într-un loc special sau păstrarea ei într-un vas special.

Alte obiceiuri funerare comune includ pregătirea trupului pentru înmormântare sau cremare, cum ar fi spălarea și îmbrăcarea acestuia. De asemenea, este obicei ca familia si prietenii să aibă ocazia să-și ia la revedere de la persoana decedată prin intermediul unei veghe sau al unei ceremonii de înmormântare sau cremare, unde se pot oferi discursuri sau se pot cânta cântece sau se poate citi poezii.

În unele culturi, este obicei ca familia să ofere mâncare și băutură vizitatorilor care vin să-și ofere condoleanțele și să se roage pentru persoana decedată. În alte culturi, este obicei ca familia să ofere daruri sau să facă donații în memoria persoanei decedate.

Obiceiurile funerare pot varia foarte mult în funcție de cultură și religie. De exemplu, în unele religii este obicei ca trupul să fie îngropat sau ars într-un anumit fel, sau să fie înconjurat de anumite obiecte sau simboluri. In unele culturi, este obicei ca familia sa faca ofrande sau sa organizeze ritualuri speciale pentru a ajuta persoana decedată sa treaca in lumea de dincolo.

Indiferent de obiceiurile funerare specifică, scopul lor este același: să-i ofere persoanei decedate un ultim rămas bun respectuos